Balans: Stomme vraag?

1
Als eenmanszaak neem ik altijd alle winst privé op (als salaris).
Ik lever diensten en maak vrijwel geen kosten of grote investeringen.

Moet ik dan ten alle tijden de balans zowel activa als passiva op 0 zetten en mijn winst opgeven als privéonttrekking?
Er blijft dus nooit geld in de onderneming achter aangezien ik alles aan mijzelf uitkeer. Of is dit een stomme vraag?
Het lijkt mij dus logisch dat er op deze manier geen sprake is van liquide middelen of eigen vermogen..?

Re: Balans: Stomme vraag?

2
Zeker geen stomme vraag! Heel veel ondernemers, met name zzp'ers, hebben dezelfde vraag.
71655 schreef: Als eenmanszaak neem ik altijd alle winst privé op (als salaris).
Dat ben je ook eigenlijk wel verplicht. Je kunt in een eenmanszaak eigenlijk geen winst achterlaten. Potjes opbouwen, wat ondernemers met een bv graag doen, is met een eenmanszaak niet zo makkelijk.
71655 schreef: Moet ik dan ten alle tijden de balans zowel activa als passiva op 0 zetten en mijn winst opgeven als privéonttrekking?
Je vermogen is iets anders dan je winst of je privé-ontrekking. Je haalt nu dus een paar dingen door elkaar. Om even met die laatste te beginnen: je privé-ontrekking is een soort uitkering in natura. Om het even concreet te maken: je kunt bijvoorbeeld een bedrag moeten invullen bij de privé-ontrekking vanwege een auto van de zaak.

De balans zegt ook niet direct iets over je winst maar over je vermogen. Je vermogen zit ook hier in 'dingen'. Zo zet je op de balans inderdaad investeringen als een pand van de zaak, auto van de zaak of zaken die je afschrijft zoals een laptop of zelfs mobieltje van de zaak. Aan de andere kant noteer je hoe deze gefinancierd zijn. Heb je een hypotheek op je pand? Lening op je auto? Of lening voor je bedrijf? Dan toont je balans (en dus niet je winst- en verliesrekening) dit aan.

Of je balans dus uit enorme bedragen bestaat of op nul uitkomt hoeft niet direct in verband te staan met de winst van dat jaar. Als je niets afschrijft en niets hebt geleend dan kan je balans dus heel laag uitkomen. Al is het cijfer nul wel extreem. De meeste ondernemers hebben aan het einde van het jaar toch een lening bij de belastingdienst, omdat ze nog btw moeten afdragen, en ook nog tegoeden, omdat er nog rekeningen openstaan van debiteuren.