Discussieplatform voor administratieve cases en vraagbaak voor starters

 
SafraanTess
Berichten: 2
Lid geworden op: 25 juli

Hoe verwerk je een oogst in de boekhouding

25 juli

Hallo allemaal,

Ik heb een vraag waar ik nergens op internet een antwoord op kan vinden.

Concreet: Tegen welke waarde verwerk ik een geoogst product in de boekhouding (voorraad en waardering)

Voorbeeld:
Ik oogst product A.
Deze verkoop ik aan consument voor €2/kg.
Ik verkoop B2B voor €1/kg
Stel ik oogst 100kg.
Hoe verwerk ik mijn oogst in de boekhouding en tegen welke waarde?

Hoop dat iemand mij hiermee kan helpen.

Mvrgr
Tess
 
admin
Site Admin
Berichten: 140
Lid geworden op: 7 oktober
Locatie: UTRECHT
Contacteer:

Re: Hoe verwerk je een oogst in de boekhouding

25 juli

Je wilt hiervan de balanswaarde weten? Normaal is dat de inkoopwaarde. Die je mogelijk, zoals bij trend- of modegevoelige artikelen, afwaardeert. 

Wanneer je een voorraad hebt van producten die je zelf produceert is het lastiger om de waarde te bepalen aan de hand van de kostprijs. Je zult dan de kosten van de grondstoffen, hulpstoffen en loonkosten bij elkaar moeten optellen: dit zijn namelijk de kosten die ertoe hebben bijgedragen dat je een voorraad hebt. Vervolgens verdeel je de kosten weer over het aantal artikelen dat je hebt geproduceerd zodat je weer een kostprijs hebt per product. Bron: https://www.ecommercenews.nl/voorraadwaarde/

In jouw geval moet je dus zelf een inschatting maken van de kosten die nodig waren voor deze oogst. Denk aan je uren, zaad, kunstmest, water of alle andere zaken die nodig waren om deze oogst te realiseren. 
 
SafraanTess
Berichten: 2
Lid geworden op: 25 juli

Re: Hoe verwerk je een oogst in de boekhouding

25 juli

Je wilt hiervan de balanswaarde weten? Normaal is dat de inkoopwaarde. Die je mogelijk, zoals bij trend- of modegevoelige artikelen, afwaardeert. 

Wanneer je een voorraad hebt van producten die je zelf produceert is het lastiger om de waarde te bepalen aan de hand van de kostprijs. Je zult dan de kosten van de grondstoffen, hulpstoffen en loonkosten bij elkaar moeten optellen: dit zijn namelijk de kosten die ertoe hebben bijgedragen dat je een voorraad hebt. Vervolgens verdeel je de kosten weer over het aantal artikelen dat je hebt geproduceerd zodat je weer een kostprijs hebt per product. Bron: https://www.ecommercenews.nl/voorraadwaarde/

In jouw geval moet je dus zelf een inschatting maken van de kosten die nodig waren voor deze oogst. Denk aan je uren, zaad, kunstmest, water of alle andere zaken die nodig waren om deze oogst te realiseren. 
Dankjewel voor je snelle antwoord.