Discussieplatform voor administratieve cases en vraagbaak voor starters

 
S de Vries
Berichten: 1
Lid geworden op: 1 september

Stichting - BTW plicht ja of nee, graag jullie advies

1 september

Beste leden,

Ik zou graag een onzekerheid betreffende de BTW voor onze stichting met jullie willen delen.

De vraag is of onze stichting BTW moet betalen - ja of nee?

De situatie is als volgt:

De stichting heeft als doel het promoten en bevorderen van kennis en kunde over duurzaam leven en ecologisch bouwen.

Zij organiseert workshops ecologisch bouwen en huurt daarvoor professionals/docenten in die les geven aan de cursisten/workshop deelnemers.

De cursisten betalen elk een x bedrag aan de stichting en van dat geld worden de professionals betaald én de gereedschappen die de stichting aanschaft en beschikbaar stelt aan de docenten om mee te werken tijdens de workshops.

De stichting maakt uiteraard geen winst en alle opbrengsten worden geïnvesteerd in gereedschappen, uitbetaling docenten en er is een pot waarmee de stichting uiteindelijk stukken land wil aankopen en die ter beschikking stellen aan initiatieven voor duurzaam leven en ecologisch bouwen.

Nu vraag ik mij af of onze stichting BTW plichtig is ja of te nee. Graag jullie hulp en bij voorbaat dank.
 
Tijn
Moderator
Berichten: 245
Lid geworden op: 12 november
Locatie: Hilversum
Contacteer:

26 september

Beste S de Vries,

Op basis van de verstrekte informatie lijkt het erop dat de Stichting geen BTW plicht heeft. En als gevolg daarvan geen BTW berekent noch aftrekt.

Echter, de informatie is vrij summier. Afhankelijk van de doelstellingen en de ontwikkelingen van de stichting kan er zich op een bepaald moment toch een BTW vraagstuk aandienen.

Het lijkt me raadzaam om hier dan door een specialist naar te laten kijken of even de Belastingdienst bellen en aldaar advies vragen.

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je ze hier ook kwijt.
Admin Solutions Oplossingen voor administratie en management
 
jip
Berichten: 45
Lid geworden op: 16 maart

Re: Stichting - BTW plicht ja of nee, graag jullie advies

24 april

Onderwijs mag in veel gevallen werken zonder btw-plicht. In veel gevallen heb je bij de start de keuze, waar anderen dit niet hebben. Het is goed om hier bij stil te staan! Houd er rekening mee dat je dit niet zomaar meer kunt wisselen. Op basis van bovenstaande is het dus erg risicovol voor ons om een advies te geven. Als je veel werkt met particulieren of onderwijsinstellingen, dan kan het zeker een plus zijn om de btw te ontwijken. Maar je geeft zelf ook al aan dat je land wilt kopen. Heb je nagedacht of daar btw over gerekend wordt?
 
Mar Meijers
Berichten: 1
Lid geworden op: 31 oktober

Re: Stichting - BTW plicht ja of nee, graag jullie advies

31 oktober

Ik heb een zelfde soort vraag. Ik heb een Stichting met ANBI . De stichting maakt een documentaire met behulp van diverse subsidies en donaties ( crowdfunding). De stichting maakt gebruikt van freelancers (cameraman/vrouw, regisseurs) . Deze factureren met 21 % BTW. Maar onze Stichting is niet BTW plichtig en we kunnen deze BTW dus niet terugvragen bij de Belasting? Dus van een deel van de subsidies betalen we BTW. Is daar geen oplossing voor te vinden? 
 
admin
Site Admin
Berichten: 122
Lid geworden op: 7 oktober
Locatie: UTRECHT
Contacteer:

Re: Stichting - BTW plicht ja of nee, graag jullie advies

3 november

 De stichting maakt gebruikt van freelancers (cameraman/vrouw, regisseurs) . Deze factureren met 21 % BTW. Maar onze Stichting is niet BTW plichtig en we kunnen deze BTW dus niet terugvragen bij de Belasting?
Dat is in het onderwijs een bekend verschijnsel. Om die reden is een btw-vrijstelling vaak helemaal niet zo gunstig in de praktijk. Zelfs voor bedrijven die niet met freelancers werken komt het vaak voor. Denk maar aan het aankopen van inventaris, een laptop, of maandelijkse kosten voor telefoon of internet.