Discussieplatform voor administratieve cases en vraagbaak voor starters

 
Onno
Berichten: 1
Lid geworden op: 14 april

verwijderen zakelijke rekening ui aangifte inkomstenbelasting

20 april

Hallo,

In de afgelopen jaren heb ik mijn zakelijke rekening altijd verwijderd/niet opgenomen in de aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers, dit omdat het toch niet meetelt voor box3. Nu ik zie dat je in de aangifte de zakelijke rekening die door de belastingdienst vooraf wordt ingevuld in je aangifte als zakelijke rekening kan aanmerken wordt het vermogen ook niet meegenomen in box 3. Ik twijfel nu even of ik het nu moet laten staan of moet verwijderen omdat ik dit in de voorgaande jaren altijd hebt verwijderd? Dit vanwege consistentie mbt de aangiftes. Daarbij zie ik ook in de aangifte inkomstenbelasting 2019 een gele uitroepteken bovenaan de pagina staan bij het tabblad bank en spaarrekeningen waarbij staat "vul hier alleen u prive rekeningen in" Door deze opmerking ben ik sowieso even aan het twijfelen omdat dus mijn zakelijke rekening door de belastingdienst vooraf is ingevuld en je kan aangeven of het een zakelijke rekening betreft. Waarom dan de opmerking? Het banksaldo is overigens verwerkt in mijn balans (voor mijn eenmanszaak) dus telt mee voor box1.

Als ik het moet laten staan dan is mijn vervolgvraag of ik mijn zakelijke rekening dan ook moet opnemen in de aangifte van mijn fiscale partner? Alle rekeningen die op beide namen of op ieder afzonderlijk staan neem ik nu mee in de aangiftes, ik twijfel echter over de zakelijke rekening.

Alvast bedankt voor de genomen moeite om mijn vraag te beantwoorden.
 
anoniemeondernemer
Berichten: 19
Lid geworden op: 28 maart

Re: verwijderen zakelijke rekening ui aangifte inkomstenbelasting

24 april

Consistentie geloof ik niet zo in: als je een verbetering ziet dan moet je die niet het jaar erna laten liggen om maar consistent te zijn. Ook de belastingdienst digitaliseert. Misschien niet zo snel en goed als iedereen zou willen maar ze kunnen steeds meer kruisverbanden leggen. Als ze zien dat je nog een rekening hebt maar die niet opgeeft kan dat meer vragen opleveren dan wanneer je deze wel opgeeft maar kenmerkt als 'zakelijke rekening'. Persoonlijk zou ik daar dus voor kiezen.