Discussieplatform voor administratieve cases en vraagbaak voor starters

 
bespokebyyou
Berichten: 3
Lid geworden op: 30 augustus

Hoe verwerk ik btw over commissie in de boekhouding

30 augustus

Hoi, ik werk in de mlm industrie en er is veel onduidelijkheid of ik nu btw moet afdragen over mijn ontvangen commissie. Ik ontvang dit maandelijks en het fluctueert voorlopig nogal, maar op dit moment vaak niet meer dan €200. Er staat op de commissie afrekening geen btw vermeld. Dus ik heb eigenlijk twee vragen:
1. Moet ik überhaupt btw over mijn commissie afdragen?
2. Zo ja hoe verwerk ik dat dan in mijn administratie, aangezien er nergens een btw bedrag vermeld staat?

Alvast hartelijk dank voor het meedenken.
 
jip
Berichten: 41
Lid geworden op: 16 maart

Re: Hoe verwerk ik btw over commissie in de boekhouding

30 augustus

Hoi bespokebyyou! Welkom op het forum! 

Helaas is je vraag niet zo makkelijk te beantwoorden op basis van de informatie die je deelt. Het kan gaan om verschillende dingen. Bedoel je met commissie fooi of iets soortgelijks? Zie dan https://www.ondernemeneninternet.nl/foo ... verwerken/ 

Zo niet, dan maakt de belastingdienst geen onderscheid tussen commissie en andere inkomsten. Je kunt het gewoon zien als inkomsten en hebt er dezelfde rechten en verplichtingen bij als andere inkomsten.

Je moet hier dus een factuur (of bonnetje) van hebben. Als jij als onderneming btw-plichtig bent en het gaat om Nederlandse inkomsten moet hier de btw op vermeld staan. Als dat niet zo is, dan moet je bij de leverancier/verkoper even vragen om een btw-bon of is er soms wat anders aan de hand. 

Als het gaat om commissie van buitenlandse inkomsten, bijvoorbeeld omdat je affiliate bent van Amazon of zoiets, dan heb je te maken met internationale inkomsten en geef je deze inkomsten dus bij de inkomstenbelasting ook op als inkomen van buiten Europa. Binnen Europa heb je soms te maken met een intracommunautaire levering en is de btw dus soms verlegd. 

Kom je hiermee verder?
 
bespokebyyou
Berichten: 3
Lid geworden op: 30 augustus

Re: Hoe verwerk ik btw over commissie in de boekhouding

30 augustus

Hoi Jip,
Bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik weet niet zeker of ik het nu helemaal snap. 
Maar ik ontvang commissie van bestellingen die mensen in hun eigen account maken. Het betreft een Amerikaans bedrijf met wel een vestiging in Engeland.
Begrijp ik het dan nu goed, dat ik dan geen btw hoef af te dragen en het moet opgeven als inkomsten uit het buitenland?

Alvast weer bedankt voor je tijd en moeite.
 
jip
Berichten: 41
Lid geworden op: 16 maart

Re: Hoe verwerk ik btw over commissie in de boekhouding

7 september

Jij factureert niet die mensen, maar dat Amerikaanse bedrijf, toch? Amerikaanse klanten stuur je een factuur zonder btw.