eenmanszaak of vof

1
Wanneer wordt het voordeliger/beter om de eenmanszaak naar een VOF om te zetten als ik samen met mijn partner een eigen zaak heb?

mvgr,

Maikel

evt voor en nadelen?

eenmanszaak / vof

2
Hallo Maikel,

Dat is niet een heel eenvoudige vraag, en van een aantal omstandigheden afhankelijk. Onder andere hoe ziet jullie bedrijf er dan uit? Hoeveel winst maken jullie? Is de aansprakelijkheidskwestie heel relevant bij jullie? Zo kan ik nog wel een paar vragen bedenken.

Wat ik je wel vast kan zeggen is dat een VOF en eenmanszaak geen zelfstandige rechtspersoonlijkheid hebben zoals een BV of NV. De ondernemer(s) van de eenmanszaak en VOF zijn dan ook hoofdelijk aansprakelijk voor hun schulden. Bij een BV / NV is dat niet zo, die is zelf aansprakelijk (tenzij er sprake is van wanbeleid..).

Bovendien is het inkomen uit eenmanszaak of VOF belastbaar bij de inkomstenbelasting, en het inkomstenbelastingtarief, de BV / NV vallen binnen de Vennootschapsbelasting.

Hopelijk heb je hier iets aan.

Groeten, Tijn
Admin Solutions Oplossingen voor administratie en management

3
Ik wil het volgende aan toevoegen ( wat ik toch erg belangrijk vindt )

- Wellke verdeling wil je vastleggen, qua tekenbevoegdheid ( wie mag er "tekenen" of bestellen en tot welke bedrag. ). Het kan gebeuren dat je partner iets afspreekt of toezegd waar jij het vervolgens niet mee eens ben. Om daar onderuit te komen is heel moeilijk. Vervolgens komt dan Tijns verhaal over hoofdelijke aansprakelijkheid om de hoek kijken. ( = Nadeel, maar zoals Cruijf zegt: "Ieder voordeel ..."

Succes met de keuze
Marcel Financieel Specialist
Ik ben in dienst van een financieel detacheringsbureau

4
Tekenbevoegheid (en evt. tot welk bedrag) kan je laten registreren bij de Kamer van Koophandel. Hiermee kan je verveldende situaties voorkomen.

Remco